lördag 19 oktober 2013

den viktiga ryggträningen

Hå, vaknade upp med snuva, halsont och huvudvärk idag. Jag som hade bokat in löpning med en fin vän, vi har pusslat länge för att få ihop det och så händer detta när vi väl ska ses... TYPISKT! Men jag vågar inte chansa. Jag har nämligen bestämt att detta inte får bli långdraget, punkt slut!

Jag har fått ett önskemål att skriva lite om min ryggträning... Så gör ett försök till det.

När jag började träna mer fokuserat och målinriktat i januari i år (tränade 3-4 gånger i veckan innan det så började inte från noll) satsade jag extra mycket på ryggen. Två ryggpass i veckan blev det då.  Med det yrket jag har känner jag att det är extra viktigt att ha en stark rygg. För att orka helt enkelt. Jag lyfter barn, sitter på golvet, hjälper dom på med kläderna, sitter vid bord i barnens höjd etc etc. Det säger ju sig själv, utan en stark rygg orkar man inte ett helt yrkesliv på det sättet...


Det är DÄRFÖR jag tränar min rygg. 
Men HUR gör jag då!?
Ja, det är inga konstigheter. Jag kör övningar som rodd, latsdrag (smala, breda och vanliga) och rygglyft. Detta för att blir stark i hela ryggen.

Rodd och latsdrag är två basövningar när det gäller ryggen. I rodd tränar du djupet i muskulaturen och i latsen tränar du bredden. De tar även på lite olika ställen. Rodd mer i mitten och lats i övre.


Jag kan bara vara lycklig över att min rygg har utvecklats som den har gjort. Rent ytligt alltså. Jag har successivt ökat vikterna i ryggträningen och blivit starkare. Vilken också syns. Att jag skulle ha så lätt att få synliga ryggmuskler trodde jag aldrig. 


Sen finns det annan träningen vi inte får glömma. Som är lika viktig för att få en stark rygg. Bålträning. Alla typer! Det hjälper kroppen att orka hålla upp sig själv och att få en snygg hållning.
Har du ofta ont i ryggen skulle jag absolut rekommendera att först och främst lägga in mer bålträning. Stärk upp din bål och du kommer märka skillnad!


Jag har också satsat mycket på baksida axlar, även den delen av axeln hör ju på sätt och vis till ryggen.

Så hörrni! Ryggträning handlar inte bara om ryggen. Bål och baksida axlar är minst lika viktigt för att få en helhet!
Och tänk på att din rygg ska hålla hela livet!

Ha en fin lördag!
KRAM

2 kommentarer:

Malin sa...

Har sett dig och din sambo kriga på i gymmet redan innan jag åkte iväg för Australien ett år, och jag måste ju säga att du lyckats riktigt fint med "kroppsförvandling" på bara ett år! Bra jobbat tjejen :) keep up the good work! Ses säkert bland vikterna, även fast du inte vet vem jag är. Haha. ;-)

Emilias sa...

Hej! Tusen tack för din peppande o värmande kommentar! Men blir ju allt lite, eller väldigt, nyfiken på vem du är ;) så lustigt det där, man ser så många på gymmet man känner igen, flera gånger i veckan... Men nästan aldrig att man pratar med någon!
Kram Emilia