måndag 25 februari 2013

jag var bara tvungen att svara på en fråga

Jag fick en intressant kommentar i förra inlägget. Eftersom jag inte vet vem som skrivit den väljer jag att svara på den här: 

Anonym sa:
"Är proteiner verkligen det bästa precis efter träning? Jag har alltid fått höra att man precis efter intensiv träning framförallt måste fylla på med kolhydrater så att glukosnivåerna fylls på. Vilket förhindrar kroppen ifrån att bryta ner muskelmassa för att tillgodose kroppens behov av glukos.

Det optimala efter träning brukar vara ungefär 3 gånger så mycket kolhydrater som proteiner precis efter träning. Efterföljande mål kan man istället fokusera mer på att fylla på med extra mycket proteiner.

Två snickers efter intensiv träning fyller kroppens behov ganska väl. :P"

Jag vet inte alls vad du har för bakgrund eller förutsättningar men mina tankar går i alla fall så här:
Om proteiner verkligen är bra efter träning?! Mitt svar på den frågan blir ett rungande JA. Precis som jag skrev hjälper aminosyrorna kroppen att inte bryta ner musklerna efter träning. Det är bra. Självklart ÄTER jag efter träningpasset också. 1-1,5 timme efteråt. Riktig mat. Som består av kolhydrater, proteiner och fett. Men det var inte det mitt inlägg handlade om.

Att fylla på med massor med kolhydrater efter träning ser jag absolut inte som nödvändigt. Till vilken nytta då? En bra sammansatt måltid, som för mig oftast innehåller mer protein än kolhydrater ser jag som mest lämplig. FÖR MIG! För det handlar ju om just det, vad som passar bäst för var och en. Denna måltid fyller också på glukosnivåerna, det behöver du inte massor med kolhydrater för. 
Sen vad det gäller Snickers. Jag hoppas du skämtar om den biten....


Härligt solsken idag. Man får lite vårkänsla. Slutade tidigt på jobbet och tog en kopp kaffe med världens bästa sambo vid husväggen innan vi traskade till gymmet. Bra uppladdning!

KRAM


2 kommentarer:

Linda sa...

Här är en som inte har någon koll alls på kosten mer än att jag inte äter godis eller annat onyttigt extra mer än på helgerna.

Jag tror att jag har skrivit det innan men kosten blir det lätt lite sisådär med när man har barn och inte orkar laga olika maträtter till olika familjemedlemmar. Såååå kul är det ju inte att stå vid spisen. :)

Ha en bra kväll!
Kram Linda

Anonym sa...

Du klarar dig definitivt utan kolhydrater direkt efter träning. OM man dock vill uppnå bästa möjliga effekt så bör man fokusera på kolhydrater direkt efter träningen och proteiner inom 1,5 timme.

När du har tränat så har du förbränt dina glykogendepåer. Insulinkänsligheten är hög och musklerna tar snabbare upp energi. Ifall du har tömt dina glukogennivåer helt så kommer kroppen att börja leta efter energi där det finns tillgängligt. Den kommer då att börja bryta ner dina muskler för att försöka tillgodose sin glukosbrist. Den så kallade katabola processen.

För att bryta den katabola processen så fort som möjligt behöver du fylla på med den energiform som kroppen snabbast absorberar. Du stoppar då nedbrytningen snabbast genom att inta kolhydrater, helst ren glukos och inte fruktos.

Intag av aminosyror är det inget fel på men för att kunna påbörja den anabola uppbyggnaden av muskeln så fort som möjligt med hjälp av aminosyrorna kan du boosta processen med kolhydraterna.

Exemplet med Snickers var lite skämtsamt men inte helt dumt ändå. Om man någon gång kan äta godis med gott samvete så är det precis efter avslutat träningspass. Snickers innehåller en hög mängd socker men också en del proteiner.

Det finns självklart miljarder olika skolor att följa och alla vet vad som är rätt eller inte. Det här är bara vad jag har lärt mig en gång i tiden.