onsdag 13 februari 2013

om att välja eller välja bort sötsakerna

Varning för mycket text ;)

Jag hade en väldigt intressant diskussion med en vän nyligen. Vi pratade om kost, de kostvalen man väljer att göra och hur de tas emot av omgivningen. 

Jag talar mest av min egen erfarenhet då jag valt att ha sockerfria perioder de senaste året. Varför är det så att man nästan måste ursäkta sig för att man väljer bort fika och sötsaker? Varför finns det personer som tycker det är konstigt? Och framförallt, varför är normen så att man alltid ska äta det söta som bjuds?  Handlar det om artighet tro, om uppfostran? När det faktiskt inte är nyttigt och bra för kroppen alls. Man får säga nej tycker jag, man får välja bort. Utan att bli ifrågasatt. Framför allt får man välja det som passar bäst för en själv. Det är det viktigaste.


Sen kan man vända på det. Man får säga ja också. Ingenting ska vara förbjudet. Men varför måste man då (inklusive jag själv) typ alltid påpeka hur onyttig den där kakan är när man en dag väljer att äta? Varför kan vi inte bara äta och njuta? Man får unna sig ibland, man måste det. Men njut då bara av det goda istället för att lägga energi på att fundera på hurvida den är bra för kroppen eller inte. Det är bara onödigt. 

Man får inte glömma alternativen, just nu har jag dille på färsk ananas.

Det jag vill säga är att alla väljer sitt. Ingenting är rätt och ingenting är fel. Fast jag skulle tycka att normen skulle kunna ändras. Från att vara till att alltid välja sötsakerna till att bara göra det ibland och då njuta fullt ut av det. Det är mina tankar.

Just nu väljer jag att avstå från sötsaker söndag-torsdag. Det funkar bra för mig. Så som det är idag.

Vi halkade in på en del annat intressant också, jag och min vän. Men det får nog blir ett annat inlägg.

KRAM fina ni!

9 kommentarer:

Hemtrevligt hos Johanna sa...

Ja, jag gillar inga pekpinnar, varken för eller emot sötsaker. Man får göra som man vill. Skönt att du har hittat ett sätt som funkar för dig. Jag äter sötsaker måttligt, men jag tycker det är alldeles för gott för att avstå helt. Sen kan jag verkligen känna ibland att det här mår jag inte bra av, tex av för mycket socker, och då avstår jag. Kul att du delar med dig av dina tankar.

Vaniljkräm funkar också, men kul med nåt alternativ. :)

Kram Johanna

Kia sa...

Vet precis vad du pratar om!
Jag sluta med godis, kakor, chips m.m. för 5 år sedan efter att vi varit i Thailand. Där har de inte den kulturen att äta sånt och det blev naturligt att inte äta där. Så när vi kom hem efter 8 veckor hade jag inget sötsug alls och kände att det var onödigt att börja bara för att. Men jag kan säga att det stack i ögonen på folk och de undra varför? Hos vissa tror jag det bottna i att de själva inte hade karaktären själva att dra ner eller sluta. Jag var ingen sockerråtta innan och jag saknar det inte ett dugg och trivs med att vara utan. Äter lite nötter istället när barnen har fredagsmys med chips. Jag kan säga att det hade inget med socker eller gå ner i vikt att göra som vissa påpeka att jag hade socker i teét. Utan helt enkelt jag var inte sugen längre!
Oj, långt det blev. Somna du? : )

Ha en toppen dag!
kram Kia

Maria - Villa Krutbruket sa...

Hej!

Nenya fick allt ett litet gott ben så här på födelsedagen. Ska väl poängtera att hon mulat i sig HELA redan också ;)

Alla hjärtans dag ska vi nog inte fira så mycket. I så fall blir det bara nåt gott att äta imorgon kväll.

Alla gör det man mår bäst av. Som du skrev inget är rätt eller fel. Är så kul att diskutera "viktiga" ämnen och höra andras åsikter.

Åt du någon semla igår? Det gjorde inte jag. Men däremot åt jag en snuskigt god kladdkaka som jag prövat receptet på. Oj, oj säger jag bara. Satt som bomull för själen (läs magen)

Stor kram

Sara sa...

Så himla rätt du har. Tänker precis samma. Varje gång (nästan) vi äter sött så ursäktar vi oss och säger att vi "syndar" och sitter till slut med dåligt samvete i stället för att bara vara nöjd med att ha ätit den där godispåsen. Blöö! Fick lustiga blickar när jag åt ett kokt ägg och keso i stället för semlan på jobbet igår, men det gör mig bara mer taggad. Sen åt vi en semla på kvällen, efter ett rejält träningspass och då kunde jag faktiskt nästan njuta av den. Fast det blev ett "fusk".
Asch, lång kommentar, men rätt har du iaf ;)
Kram, och grum bild på grym axel! ;)

Villa Carl Larsson sa...

Ja vad ska man säga, jag håller med dig helt och hållet :) Känner igen samtalet :)
Fina du!
Kram Josefin

Sofi sa...

Hej vännen!

Du är så klok! Bra skrivet!
Jag är expert på att "synda" som du vet, samtidigt så försöker jag se det som att jag unnar mig och på så sätt njuter av det lite extra.
Min Gustav däremot har ju varit utan sötsaker i över två år, i början fick han ofta höra att han var tråkig, han kunde väl ta en bit tårta i alla fall mm. Men han har ju gjort det för att han mår bättre av att inte äta, det är ju hans val, precis som du skriver:)

Imorgon är G borta så vi firar nig i helgen, vi köper något litet till varann och äter något gott. Huvudsaken är att vi gör något ihop:)
Skulle ni ut o äta imorgon?

Ha det gott fina!

Kram kram

FruNeroLindström sa...

Ja, riktigt jobbigt kan det bli.
Jag har ju nästan alltid hållt mig från sött i veckorna. Och då får man nästan "fan vad du alltid ska vara så duktig" blickar. Men det handlar egentligen om att jag hatar sötsug. Och genom att begränsa det så kan jag njuta de gånger jag "unnar" mig.
Sen när folk är vana vid att man säger ej tack så får man jobbiga "Men VA, ska du ha" om man någon gång väljer att ta. Kan inte folk bara sköta sitt?!?!?!

Men tror det grundar sig i avundsjuka, att många tyvärr vill ha karaktären men inte har det.

Nu är jag inte så jätte strikt. Är ju tanken att detta är min sista graviditet i livet, och man går ju faktiskt ändå upp. Och då unnar jag mig mer än vanligt. Och gjorde likadant med Stella. Men tror också att kroppen ibland behöver en "paus". Träningen blir ju lite lättare och låter man då den också få lite mer onyttigt så svarar den roligare sen när det är dags att satsa igen. Men det får inte bli för mycket ändå! Lagom i överkant ;)

Ha en mysig fortsättning på Torsdagen, kram

FruNeroLindström sa...

Just ja, glömde ju svara om jobbet. Är ju personlig assistens men har ett schema som påminner om 3 skift.
Denna veckan jobbar jag bara helg, fre-sön sen väntar em mån-tors (13-21) och sist dag veckan mån-fre (8-16). Älskar schemat, det blir ju i och för sig 7 dagar på raken i och med helg+em men det är det värt när man var 3:e veckan är ledig fre-fre.

Kramar

miss_fajt sa...

Var just inne på dessa funderingar då jag ska på kalas ikväll och har just påbörjat min egen utmaning där det just nu inte finns rum för sötsaker om målet ska nås. Jag tror att man äter för att göra andra glada många gånger... Man får faktiskt tänka på sig själv och unna sig när man själv väljer det :-)